Danmarks Cykle Union og Aalborg Cykle-Ring byder velkommen til årets DM-drama, når Aalborg igen danner rammen om et DM med spændende ruter, udfordrende cykelterræn og uddelingen af dannebrogstrikoter.

Under DM-ugen bliver Aalborg hele Danmarks sportshovedstad fra 21. til 25. juni, her kårer 33 forbund, med flere end 35 sportsgrene, over 200 danmarksmestre.

For cykelfans bliver nogle af højdepunkterne DM i enkeltstart, som køres for eliteherrer og -damer samt U23-kvinder den 22. juni. Den helt store finale sker søndag den 25. juni, her køres DM i linjeløb for U19-herrer, eliteherrer og et samlet felt af U19-, U23- og elitekvinder. Som noget nyt kåres der en U23 danmarksmester for kvinder.

Enkeltstarten og linjeløbene har start og mål ved Aalborg Kongres og Kulturcenter, og som altid er der garanti for drama og god stemning, når de nye danske mestre skal kåres.

I enkeltstarten kæmpes mod tiden, hvor bedste tid bestemmer, hvem der trækker den eftertragtede dannebrogstrikot over hovedet. I linjeløbet stiller de bedste hjemlige ryttere op side om side med udlandsprofferne, når første rytter over stregen kan kalde sig danmarksmester med retten til at bære Dannebrog indtil næste DM. Som noget helt nyt skal der for allerførste gang også kåres danmarksmestre blandt U23-kvinderne.

Igen i år forventes de store, danske cykelstjerner at stille til start, og deltagerlisten tæller allerede Kasper Asgreen, Michael Valgren, Søren Kragh Andersen, Mattias Skjelmose Jensen, Mads Pedersen, de regerende danmarksmestre i enkeltstart Emma Norsgaard Bjerg og Mathias Norsgaard samt mange andre.

Ruter og program
I den forgangne weekend blev U19-danmarksmestrene i enkeltstart kåret, nu er turen kommet til at uddele dannebrogstrikoter til elite herre – og dame samt U23-dame. Første kvinderytter bliver sendt ud på enkeltstartsruten kl. 18.30 torsdag den 22. juni. Herrerne bliver sendt afsted fra kl. 19.20. Ruten er en tro kopi af sidste års DM-rute, hvor søskendeparret Emma Norsgaard Bjerg og Mathias Norsgaard vandt. Kvinderne skal tilbagelægge 26,3 km, mens herrerne skal køre 39,6 km. Ruten er flad, men med flere tekniske passager. Sidste tilmelding til enkeltstarten er søndag den 11. juni, hvorefter vi kender den endelige deltagerliste.

Ved søndagens linjeløb er der igen start og mål ved Aalborg Kongres og Kulturcenter. Her går den neutrale start, hvorefter løbet gives frit ved Dragstrup. Herefter kører rytterne sydvest på ved Nibe, Aars, Vegger og Skivum Krat. U19-herrer, damefeltet og herre elite, slutter alle på en 11,5 km rundstrækning i Aalborg. Sidste år viste rundstrækningen sig at være teknisk vanskelig og yderst udfordrende med de to stigninger Skovbakkevej og Naurvej.

U19-herrer er første felt på ruten, hvor den neutrale start går kl. 8.15. Første målpassage forventes kl. 10.15, hvorefter den danske mester forventes at blive kåret omkring kl. 11.30. Både U19-herrer og damefeltet skal køre 81,7 km, inden cykelløbet afsluttes med fire omgange af 11,5 km.

Damefeltet består i år af U19- og U23-damer samt dame elite. Dette felt sendes afsted kl. 10 med første målpassage omkring kl. 12.20. De tre kvindelige danmarksmestre forventes i mål kl. 13.45.

Herre elite begiver sig fra start kl. 12.15 ud på en 130 km lang rundstrækning, hvorefter de afslutter med syv omgange af 11,5 km. Første målpassage bliver ca. kl. 15.25 med målgang omkring kl. 17.20.

Her kan du følge DM
Har du planer om at komme til Aalborg under DM-ugen kan du være med til at skabe en fest på landevejen, når rytterne kommer forbi. Under søndagens linjeløb får man i Hasseris nogle af de allerbedste tilskuerpladser. Tag et smut til Nordtoft eller find en plads ved målområdet, hvor der sidste år var masser af tilskuere. Hvis du vil kombinere stigningen på Skovbakkevej med en cykelfest, så tag til eventområdet ved Aalborgtårnet, her kan du opleve en fantastisk stemning med løbet på storskærm og mulighed for køb af forfriskninger.

Har du ikke mulighed for at se cykelløbene live i Aalborg, kan du følge enkeltstarten torsdag den 22. juni på DR2 fra kl. 18.30-22.00. Linjeløbene vises på TV2 SPORT søndag den 25. juni fra kl. 12:00 – kl. 18:00.

Du kan læse meget mere om DM i landevejscykling på cyklingdanmark.dk/dm-cykling/landevej

Hvad er DM-ugen?
DM-ugen er et stort samlende nationalt sport-event, som viser og hylder det bedste fra dansk eliteidræt. Et slags mini-OL på dansk grund. Fra 21.-25. juni skal der i Aalborg kåres over 200 danmarksmestre i mere end 35 sportsgrene. Læs mere på dm-ugen.dk.