Det danske landevejslandshold for kvinder er igen i år inviteret til at deltage i Tour of Scandinavia. Derudover er de også inviteret med til den allerførste udgave af etapeløbet Tour de l’Avenir Femmes for U23-kvinder.

Igen i år lægger World Tour-løbet Tour of Scandinavia vejen forbi Danmark, når løbets sidste to etaper skal køres den 26.-27. august. Skal man ud at se cykelløb bliver det muligt at spotte den rød-hvide landsholdstrikot i feltet, da et dansk landshold stiller til start i det skandinaviske løb, der køres fra 23.-27. august.

”Landsholdets deltagelse i Tour of Scandinavia sidste år var absolut et af sæsonens højdepunkter,” siger landstræner Tayeb Braikia, der glæder sig over at være inviteret med igen i år. Sidste år bestod landsholdet af de bedste hjemlige ryttere og ryttere på lidt mindre udenlandske hold.

”Selvom Danmark i 2022 kun havde Cecilie Uttrup Ludwig og Amalie Dideriksen med fra World Touren, foreskriver reglerne, at ryttere, hvis hold deltager i et UCI-løb, ikke må deltage på landsholdet," forklarer Tayeb Braikia. "Dermed havde vi mulighed for at deltage med vores bedste hjemlige ryttere samt vores ryttere på de lidt mindre udenlandske hold. Det sportslige niveau var rigtig højt, så det var naturligvis svært at være med fremme. Samtidig var vi uheldige med styrt, men alle kæmpede og fik enorm erfaring med videre. At vi er med igen, giver virkelig stor motivation hos vores ryttere.”

Tour of Scandinavia bliver ikke det eneste store løb i kvindernes kalender, da et nyt løb ser dagens lys: Tour de l’Avenir Femmes for U23-kvinder. Dette er en pendant til U23-herrernes Tour de l’Avenir, der betegnes som ungdommens Tour de France. Dermed fortsætter den positive udvikling inden for cykelsport for kvinder.

”I Danmark arbejder vi målrettet med rekruttering af nye ryttere til vores børneklasser i projekt ”BørneTour”, så vi sikrer, at vi i fremtiden kan fortsætte med at skabe eliteresultater,” fortæller landstræneren. ”Internationalt er der en øget fokusering på kvindecykling, og der arbejdes generelt på at løfte niveau og interesse gennem bl.a. større udbud af løb." Gennem flere år har Watersley Women’s Challenge i Holland været det eneste rene U23-kvindeløb, men nu tilføjes Tour de l'Avenir Femmes til kalenderen.

"Vi oplever vækst i antal kvindelige U23-ryttere i Danmark, og når vi kigger fremad, ser det ud til at fortsætte," siger Tayeb Braikia. "Vi mener, at det skyldes, at vi er tæt på det optimale løbsformat i vores hjemlige løb, så vi både udvikler og fastholder vores ryttere allerede fra U17-pigerne.”

Hos U23-herrerne er det prestigefulde Tour de l'Avenir et af de største etapeløb i løbskalenderen. Dermed er der forventninger til, at U23-kvindernes landshold får et spændende etapeløb, der kan skabe nye muligheder for de danske ryttere. Løbet køres fra 28. august til 1. september.