E-cykling er en relativt ny disciplin i landsholdsregi, men ved de første to verdensmesterskaber har Danmark allerede vist sig som én af de bedste nationer. Det kræver selvfølgelig et godt landshold at forblive på toppen, og derfor har DCU udtaget fjorten ryttere til at udgøre bruttotruppen.

E-cykling har udviklet sig eksplosivt de sidste år og er blevet en officiel disciplin under både UCI og Danmarks Cykle Union. Det første verdensmesterskab i e-cykling så dagens lys i 2020, hvor det danske landshold kørte både sølv- og bronzemedaljen hjem på herresiden. Året efter blev den bedste danske placering en sjetteplads, og der er håb og ambitioner om, at de danske ryttere kan blive ved med at blande sig i toppen.

Danmarks Cykle Unions e-cyklingudvalg har udtaget følgende fjorten ryttere, der skal udgøre det danske landshold i e-cykling på herresiden:

Aleksej Calmann (Kalas eSport / Vejle Cykel Klub)
Simon Nielsen (Kalas eSport / eCykle Klub Danmark)
Nicklas Bekker (Fusion coloQuick ECT / Cykling Odense)
Bjørn Andreassen (P.O. Auto – CeramicSpeed / Team Nyt Syn powered by Fialla - Herre)
Nicklas Pedersen (Fusion coloQuick ECT / Team Bache-JS.dk)
Casper Kaysen (Danish Bike Riders RT / Herning CK Elite Biemme Danmark)
Anders Foldager (P.O. Auto – CeramicSpeed / BIESSE CARRERA)
Joakim Lisson (P.O. Auto – CeramicSpeed / Slagelse Cykle Ring)
Oskar Hvid (P.O. Auto – CeramicSpeed /Cykle Klubben Aarhus)
Jesper Schultz (Danish Bike Riders RT / Team coloQuick)
Daniel Bligaard Lyhne (Danish Bike Riders RT / Herning CK Elite Biemme Danmark)
Frederik Muff (Fusion coloQuick ECT / Team coloQuick)
Christian Gorm Albrechtsen (#EDDK / Herning CK Elite Biemme Danmark)
Johannes Randrop Keiding (Fusion coloQuick ECT / eCykle Klub Danmark)

Det er første gang, at DCU udtager et bruttolandshold i e-cykling og dermed har ryttere tilknyttet, som officielt kan kalde sig landsholdsryttere.

”I Danmark er vi privilegerede ved at have nogle af verdens bedste atleter i e-cykling, hvilket vi har bevist ved flere lejligheder,” udtaler Jesper Svenningsen, formand for DCU’s e-cyklingudvalg. ”For at understøtte den sportslige udvikling i e-cykling har vi valgt at udtage et bruttolandshold, som skal kæmpe om at repræsentere Danmark til VM i februar 2023. Når vi vælger at udtage et landshold, er det både for at kunne give rytterne vished om, at vi tror på dem, samt ro til at forberede sig. Ligeledes markerer det, at vi fremadrettet vil have endnu større fokus på at stå sammen og præstere som landshold og ikke som individer.”

Der findes endnu ikke ret mange traditioner for et dansk landshold i e-cykling, og de fjorten ryttere er derfor med til at lægge fundamentet for fremtiden. For hvert tråd i pedalerne skrives der historie for landsholdet i e-cykling, og rytterne kan nærmest kalde sig pionerer. De er med til at skrive historie på næsten blanke sider.

”Jeg er meget glad for at være udtaget til det danske landshold i e-cykling,” fortæller landsholdsrytter Simon Nielsen. ”Det motiverer mig til at arbejde endnu hårdere frem mod målet om VM-deltagelse, og der ligger nogle meget hårde og strukturerede træningsmåneder og venter. Når DCU vælger officielt at udtage et bruttolandshold, vidner det om en øget interesse for e-cykling generelt og en øget seriøsitet i forhold til udbredelse af sporten.”

Landsholdets første store opgave bliver at repræsentere Danmark den 13. november kl. 15:00, hvor der køres Continental Qualifier på Zwift, hvor der er mulighed for at kvalificere flere ryttere til VM.

Danmarks Cykle Union håber snart at kunne arbejde med et landshold på kvindesiden også. Foreløbig er der dog ikke et grundlag for dette, da kun enkelte kvinder satser på e-cykling lige nu.

Har du lyst til at se landsholdsrytterne i aktion, kan du følge med i Uno-X Superligaen på Zwift hver onsdag kl. 18:50 – 20:00, hvor de fleste af dem deltager. Du kan streame første afdeling onsdag 26. oktober på DCU e-cyklings Facebookside.